BLOG: SPELT SUPER GRAAN

Een week of twee geleden ben ik begonnen met het vervangen van mijn volkorenbrood door speltbrood. Ik weet nog van mijn opleiding dat spelt heel vroeger (en dan heb ik het echt over honderden jaren voor Christus al) een veel gebruikt graan was, maar dat het op een gegeven moment uit beeld is geraakt en dat we vooral de granen tarwe en rogge zijn gaan eten. Helemaal prima, maar toen ik naar de voedingswaarde van spelt ging kijken leek spelt mij toch een beter plan.
 
Spelt is in de 19e eeuw bijna helemaal verdrongen door tarwe. De reden hiervoor is vooral dat tarwe gewoon veel meer oplevert per hectare en dat het makkelijker is om te verwerken. Daardoor brengt tarwe meer winst op.
Echter is spelt wel weer helemaal op zijn retour! In Duitsland zijn ze er al weer veel meer mee bezig, en ook in Nederland krijgen (vooral de biologische boeren) steeds meer belangstelling.Spelt kan groeien op een arme grond, kan goed tegen ziekten en juist helemaal niet tegen kunstmest.
 
Waarom spelt?
Spelt heeft een voedingswaarde waar je u tegen zegt. Gezond is het zeker, daar geloof ik écht in! Dit supergraan heeft alles wat we nodig hebben, vitamines (zelfs meer B-vitamines dan dat tarwe heeft), mineralen, een perfecte balans tussen koolhydraten en (goede!) vetten, en een hoog eiwitaandeel.
Nu zegt dit de meeste mensen niets, dus hierbij nog even een praktisch voordelen overzicht:
- Spelt bevordert de spijsvertering en doorbloeding in ons lichaam (wat er weer voor zorgt dat alle processen in ons lichaam beter gedaan kunnen worden, waar dan ook)
- Door de aminozuren die erin zitten wordt de aanmaak van een bepaald stofje in ons lichaam gestimuleerd, en laat dit nou net dat stofje zijn waar een mens zich gelukkig van gaat voelen!
- Het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig, waardoor het ook erg geschikt is voor diabetici, en waardoor we minder trek krijgen tussendoor
- De voedingsstoffen uit spelt worden dusdanig mooi aangeleverd dat ons lichaam niet veel moeite meer hoeft te doen om het te verwerken, je voelt je energieker
- Spelt heeft daarnaast ook nog eens een goede invloed op: je cholesterol, bloeddruk, en gewrichtsklachten
- Tijdens het bewerkingsproces verliest het zijn voedingswaarde niet. In tegenstelling tot de andere granen. Dit betekent dat je van één sneetje brood dus veel meer voedingsstoffen binnen krijgt
 
Al met al is spelt dus een krachtig, voedzaam en fitmakend graan.
Ondertussen gebruik ik het dus al zo'n twee weken, en het zou tussen mijn oren kunnen zitten, maar lichamelijk voel ik me echt stukken beter.
Ik moet wel zeggen dat ik sinds diezelfde tijd ook hardloop dus ik denk ook wel dat het een combi kan zijn. Ik voel me in ieder geval een stuk fitter, en daardoor blijer.
 
Spelt is duur, omdat het natuurlijk erg bewerkelijk is. Maar als ik kijk naar de voordelen van spelt dan heb ik het er zeker voor over. Speltproducten zijn nog wel erg moeilijk te verkrijgen in Nederland, dus je moet er ook wel naar op zoek. Bij de AH hebben ze speltbrood, voor €2,49 per brood.
 Een andere optie is om online speltproducten te kopen of naar een biologische supermarkt te gaan mocht je daar de mogelijkheid voor hebben.
 
Over de smaak van spelt hoef je je absoluut geen zorgen te maken, het is absoluut geen straf. Spelt is lekker, echt lekker.