TIEN FOOD TRENDS VAN 2013
De ene na de andere celebrity gaat om. Het groot hydraterend vermogen van kokoswater zorgt voor heel wat mooie voordelen dus gek is het niet. Zoals in een van mijn vorige blogs al beschreven staat is de import en verkoop ervan het afgelopen jaar enorm gestegen. Niet alleen als drankje kan kokoswater lekker zijn. Kokoswater kan op veel andere manieren gebruikt worden, zoals in smoothies of om zelfgemaakte fruitijsjes mee te maken.
2 Superfoods
Chia zaadjes, Goji bessen, tarwegras, maca, acaï, spirulina, bijenpollen, cacao, chorella… stuk voor stuk superfood. Deze superfood’s hebben allemaal één ding gemeen, ze hebben enorme concentraties aan mineralen, vitaminen, antioxidanten en aminozuren. Een superfood heeft meer dan 12 goede (gezonde) eigenschappen. Ze zijn erg makkelijk om in smoothies, drankjes of yoghurt te doen.
3 Flexitariër
De trend van de vegetariër is voorbij. Niet iedereen lukt het om fulltime vegetariër te worden, en dus doen we het maar parttime. De een voor het milieu, de ander voor de gezondheid, weer iemand anders liever voor de portemonnee… ieder heeft zo zijn eigen redenen. Recepten zonder vlees of vis zijn er steeds meer en ook de supermarkten breiden hun assortiment aan vleesvervangers uit.
Liever flexitariër als helemaal niet denk ik maar!
4 Vastendieet
Na atkins, weight watchers, sonja bakker en ga zo maar door is het nu de tijd voor: Het vastendieet. Het principe is om twee dagen in de week te vasten, de andere vijf dagen van de week mag je gewoon doen wat je wilt. In de twee dagen dat je vast mag je maar 500 kcal als vrouw en 600 kcal als man. Je schijnt er snel van af te vallen en vanzelf minder te gaan eten op de andere dagen.
Persoonlijk blijf ik erbij dat een permanente gezonde leefstijl het beste is.
5 Bewust/Duurzaam/biologisch
De consument weet wat hij wil. Waar komt het vandaan? Is het lokaal? Komt het uit eigen tuin? Is het bewerkt? Wat zijn de seizoen groenten? Allemaal vragen waar steeds meer mensen bij gaan stilstaan. We willen puur eten, dichter bij de natuur. Vooral voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu en het welzijn van de dieren.
6 Op de stok
Cake pops poppen overal tevoorschijn! Eigenlijk is het DE opvolger na de taartdecoratie, en de cupcakes. Je hebt ze vast al wel ergens zien staan. Van die (vaak kleurige) bolletjes op een stokje. En wat kan er nu niet op een stokje? Bevroren fruit op een stokje, marshmallows op een stokje enz. enz. Gezond of ongezond, je kan er lekker creatief mee uit de voeten en het ziet er al snel feestelijk uit!
7 Food from the backyard
Tuincentra spelen er steeds meer op in. Kleine groente en fruitplantjes zijn te koop, kant en klare vierkante meter moestuintjes, en van kweekkastjes tot gekleurde regenlaarzen. Het is ook super leerzaam voor kinderen en leuk om samen te doen. Of het nu slechts verse keukenkruiden zijn of werkelijk groenten voor bij de avondmaaltijd, je krijgt er toch een beetje trots van.
8 Afmeten of restjes eten
Weggooien? Nee! Steeds meer mensen bewaren alle restjes, en verwerken deze weer in een volgende. Dankzij de klein verpakkingen tegenwoordig kunnen we ook steeds beter afmeten. Kleine huishoudens worden efficiënter.
9 Shake it!
Tsja, we willen zoveel mogelijk voedingsstoffen, zo snel mogelijk en hoe kan het makkelijker dan in één shakie! Hop hop hop alles in de blender en shaken maar! Nothing more to say! Easy!
10 Matcha
Groene thee, verse muntthee, het is allemaal passé. Matcha is de nieuwe thee trend. Dit groene drankje is bitter maar oh zo gezond. Het ziet eruit als groene poeder, je mengt het met water (het liefst niet helemaal kokend) en klopt het dan (niet te lang!) even door elkaar. Matcha lijkt op groene thee maar dan supergeconcentreerd, waardoor de voordelen dus groter zijn.