RECEPT: PITTIGE LINZENSOEP
Als je toe bent aan een stevige soep, die de maag goed vult, maar die anders dan anders is, dan heb je het juiste recept gevonden.
Wat heb je allemaal nodig?
Om de soep lekker pittig te krijgen heb je een flink assortiment aan kruiden nodig.
Dit kunnen gewoon gedroogde (poeder) kruiden zijn. Voor dit recept zijn dat:
- Kerriepoeder (1 el)
- Ketoembar (koriander) (1/2 tl)
- Cayennepeper (1 mespunt)
- Ketoembar (koriander) (1/2 tl)
- Cayennepeper (1 mespunt)
- Djinten (1/2 tl, dat is dus gewoon gemalen komijn, heb me echt rot gezocht de eerste keer in de supermarkt!)
De hoofdingrediënten zijn:
- Linzen (250 gram, gele, oranje, rode, wat je wil)
- Een grote aardappel (ik heb kleintjes dus ik neem er dan twee, liefst kruimig)
- Een blik tomatenblokjes (die staan meestal waar de tomatenpuree ook staat in
de supermarkt)
- Een paar handen vol VERSE spinazie
En verder als smaakmakers:
- Een groot ui
- Een teen knoflook (ik ben soms in een luie bui en dan gebruik ik knoflookpasta uit
een tube en dat gaat ook prima)
- Peper en zout naar smaak
- Ongeveer 1,5 liter groentebouillon
Wanneer je deze soep NIET VEGETARISCH wil maken dan kan je er een chorizoworst doorheen doen. Koop één worst, halveer hem in de lengte en snijd in plakjes, voeg op het laatst toe aan de soep en warm nog even mee.
Hoe ga je te werk?
Zet vooraf alles vast klaar. Dit is (vind ik) trouwens echt een vereiste als je lekker op je gemak wilt koken.
Verzamel in een bakje alvast alle kruiden.
Dit is dus 1 lekkere volle eetlepel kerriepoeder, 1/2 theelepel ketoembar, 1/2 theelepel djinten, wat zout (naar smaak) en een flinke mespunt cayennepeper.
Snij de Ui daarna fijn en schil en rasp daarna de aardappel.
Weeg alvast de linzen af.
Verhit ruim wat olie in een pan, let op! neem een diepe pan omdat we natuurlijk soep maken, wacht echt even tot de olie heet genoeg is, anders gaat de aardappel straks ontzettend plakken in de pan. Bak de aardappel en ui op een middelhoog vuurtje zo'n 2 tot 5 minuten en voeg daarna je kruidenmengsel toe en de knoflook. Bak dit geheel nog twee minuten door. 

Als het heerlijk kruidig begint te geuren gooi je de linzen erbij en schenk je de tomatenblokjes en de bouillon erbij.
In een makkelijke bui verbrokkel ik twee bouillonblokjes boven de pan en schenk er anderhalf liter water bij.

Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het een gebonden soep wordt. Hoe snel dit gaat is afhankelijk van je linzen. Bij mij duurt het tussen een half uur en een uur in ongeveer.
Ik stel in ieder geval mijn kookwekker in op 35 minuten en kom tussendoor af en toe even roeren en kijken.
Het lekkerst is (maar bij welke soep is dit niet zo), als je deze soep een dag van tevoren klaarmaakt. De tweede dag is hij lekker dik geworden en is de smaak echt helemaal op en top.

De verse spinazieblaadjes roer je er vijf minuten voor het opdienen doorheen, ze worden vanzelf slap.
Wil je hem niet vegetarisch eten, dan is het echt superlekker om er een gesneden chorizoworst doorheen te doen,
Wil je hem niet vegetarisch eten, dan is het echt superlekker om er een gesneden chorizoworst doorheen te doen,
zo wordt ie eigenlijk wel nog net wat voller en pittiger van smaak.
Veel dank aan tante Margreet, voor het delen van haar recept ;)